Yeni Yoga hocalarına özel dersler için 6 öneri

Yeni Yoga hocalarına özel dersler için 6 öneri

Yoga hocalığı, özellikle de özel ders hocalığı interaktif, kanlı canlı, dinamik bir alışveriştir. Grup derslerine kıyasla, özel yoga dersleri daha kişiseldir. Kendinden parçalar bulursun her FullSizeRenderbir özel derste. Ve küçücük parçalar bırakırsın senden, her ders tamamlandığında.. Öğrenciyle ‘bir’ olursun. Buna tanık olan öğrenciler, sana ‘Guru’ deyip seni dağların tepelerinde yalnız başına oturtmadıkları için, aranızdaki alan ve mesafe azalır, yok olur. Özel dersler, grup derslerinin bir sonraki gelişmiş modeli gibidir. Çok şey öğrenirsin her derste. Otomatikleşmekten kurtulur, öğrencinin ihtiyaçlarına, isteklerine göre, ayrı ayrı yoğurursun kendini her bir derste. Bazı derslerde, yaratılan o küçücük, ama kutsal alandaki güçlü enerjiler, insanı duygusal ve zihinsel seviyede etkileyebilecek yoğunlukta olur. Bazen korkuların kapıları aralanır bir bir, bazen de paylaşımın, anlayışın, sabrın ve şükretmenin huzurlu kokusu alınır.

Etkili ve başarılı bir yoga hocası olmak için en önemli şeyler nelerdir sizce? Öncelikle, sertifikalı bir yoga hocası olmak, çeşitli eğitimlere katılmaya devam etmek ve okuyarak kendini geliştiriyor olmak elbette ki şart. Yoga hakkında temel bilgilere hakim olmak, bir hocanın özgüveni ve öğrencinin ona inancı için önemli bir faktör. İkinci olarak, her gün kısa da olsa, mutlaka kendi pratiğinizi uygulamak. Yogayı, kendi tecrübelerinizden yola çıkarak öğretme şekli, en etkili ve pratik yöntemdir. Yoga pratiğiniz, sizi ve ruhunuzu beslediği gibi, öğretmenliğinizi de besler. Zaten kendi çalışmanızı uygulamadığınız zaman bir süre sonra görürsünüz ki, bir yoga hocası olarak bile tükenmeye başlamışsınız…

Bunların yanısıra, yogayı, öğrencinin içinde uyandırabilmek, yaşatabilmek, hissettirebilmek, sürdürülebilir hale getirmek becerisi kulaktan kulağa yayılan iyi bir özel ders yoga hocası olmak için biraz daha fazlası gerekebilir. Öğrencilerinizin yoga yolunu anlayarak, o yolda ilerlemelerini sağlamak için, özel derslerinizde bu 6 şeyi gerçekleştirdiğinizden emin olun:

  1. Ortam yaratın.

Ses tonunuzu ayarlamaktan, odanın ısısına, kokusuna, müziğe, çeşitli ritüellere, aydınlatmaya, kullanılacak malzemelere kadar herşeyi öğrenciniz için düşünüp, en mükemmel ve optimum ortamı yaratmak, güvenli ve rahat bir fiziksel mekan sağlamakFullSizeRender-2 çok önemlidir. Ama daha da mühimi, iki kişi arasında o özel ve kutsal alanı yaratmaktır. Yarış ve rekabet olmadan, önyargısız kendilerini keşfedebilecekleri, tamamen bırakabilmeyi ve teslimiyeti deneyimleyecekleri, onları koşulsuz huzur ve mutluluğa davet edebileceğiniz güvenilir, özgür bir ortam sunabilmek bahsettiğim. Öğrenciyle paralel enerjileri yakalayabilmek, onların nefesleriyle, zihinleriyle, ruhlarıyla her an aynı frekansta olabilmek her zaman kolay değildir, ama bir yoga hocasının tatmine en çok ulaştığı zamanlarıdır belki de.

  1. Orada olun.

Onlar için yüzde yüz orada olun. Kendinizle ilgili herşeyi -ama herşeyi- dışarıda bırakın. Özel Yoga dersiniz öncesinde, merkezinizi bulun, auranızı tazeleyin, çakraları dengeleyin. Bunun için, birkaç dakika nefes ve meditasyon çalışması uygulayabilirsiniz. Kendi yoga calışmanızı ders sırasında uygulamayın. Ne de olsa, hem hareketleri anlatıp, hem her an kendi farkındalığınızı koruyup, hem de aynı anda düzgün nefesler alamazsınız. Bu şekilde bir çalışma, ne kendiniz, ne de öğrenciniz için yararlı olur. Ama ders süresince elbette bazı duruşların uygulanışını gösterebilirsiniz. Bir duruşu öğretirken, öğrencinizin tercihine göre,IMG_9963 çeşitli öğrenme şekillerini göz önünde bulundurun: Kinetik-dokunsal (duruşları derinleştirmeleri için yönlendirerek), işitsel (bir duruşun uygulanışını doğru ve detaylı bir şekilde kelimelere dökerek anlatmak) ve görsel (bir duruşun doğru bir şekilde uygulanışını kendiniz kısa bir süre göstererek). Meditasyonu ise, öğrencinizle derste beraber uygulamanız çok önemlidir. Iki kişi, bir meditasyon çalışma grubunu oluşturur. Buna, ‘Sangha’ denir ve bu paylaşım önemlidir. Meditasyon çalışmasının sürekliliği ve disiplinli bir alışkanlığa dönüşebilmesi için, bir gruba, topluluğa ait olma duygusu önem taşır.

Özel ders yoga hocalığı, hiç bir zaman hiyerarşik bir şekil almamalıdır. Eşitlik, saygı, sevgi ve empati, şifa verme, iyi niyet ve pozitif enerji öncelikli olmalıdır. Karşınızdaki kişinin size güvenip açılabilmesi için, sizin açık olmanız gerekir. Bağ kurmanın en kestirme yolu, açık kalplilikten geçer. Paylaşım, sevginin, samimiyetin de bir göstergesidir. Ders öncesi, Terapist-psikolog rolüne bürünmeden, onlara sorular sorabilir, özel isteklerini öğrenebilirsiniz. Gözlerinin içine bakın. Açık bir zihin ve kalple, söyleyeceklerini gerçekten dinleyin. Bunun için en doğru zamanlardan biri, ders öncesi yeşil çay ısınma-açılma-paylaşım ritüeli sırasındaki sohbettir.

  1. Yelpazenizi geniş tutun.

Bir kişinin, özel ders almak istemesinin temel sebeplerinden biri ya da birkaçı şunlar olabilir: Zaman konusunda esneklik isteği, seviyesini geliştirip bilgilerini derinleştirmek amacıyla, kronik bir rahatsızlığı olduğu için ya da geçirdiği bir sakatlık sebebiyle. İhtiyaçları olan yelpazeyi sunmak için kendinizi geliştirin, bilgilerinizi hep taze tutun. Zihnen, esnek olun. Çok esnek… Ders öncesi alternatifleri düşünün, ama çerçevesi çok keskinFullSizeRender-3 planlamalar yapmayın. Hatha Yoga, Restoratif Yoga ve Yin/Yang Yoga gibi Yoga stilleri, çeşitli gevseme teknikleri, nefes çalışmaları, mantraların-mudraların-bandhaların-kriyaların kullanımı, yoga felsefesi, meditasyon teknikleri konularında kendinizi sürekli geliştirin. Özellikle de, Yoga Terapi ve anatomik konularda bilgilerinizi derinleştirin. Özel derslerde, bir duruşu en mükemmel hale getirmek için aceleci davranmak pek iyi bir fikir değildir. Zira, sizi seçerek karşınıza gelmiş öğrenciniz, birçok değişik sebeple orada olabilir, ama bunlardan hiçbiri, bir an önce dersi çabucak bitirip çıkmak için değildir. Tam tersi, aslında hayatlarında yavaşlamayı, rahatlamayı öğrenmek içindir. Özellikle yavaşlamaları, sessizleşip iç seslerini dinlemeleri için onlara zaman tanıyın. Sabırlı olun. Nicelik yerine, niteliği tercih edin. Bir derste çok sayıda duruş yerine, bazen bir kaç duruşu en kaliteli şekilde uygulamalarına yardımcı olmak daha etkili olabilir. Özel derslerinizde, Yoga duruşlarını ve yogik öğretileri derinleştirmenin yanı sıra, alternatif terapiler ve şifa vermekle de ilgilenin. Bazı zamanlar, kasları gerip güçlendirmekten çok, gevşetmek, omur boşluklarına, eklem aralarına, bağ dokusuna chi-prana yollamak ve bedende akışganlığı sağlamak daha etkili ve yararlı olabilir. Salgı bezlerini dengeleyip iç organlara masaj etkisi sağlayan en uygun duruşları uygulamaları için yönlendirilmeleri, onlar için çok şifa verici ve terapatik olabilir. Bağ dokusuna ulaşmak zor, zihnin sınırlarını aşmak daha da zor, kalbi açmaksa en zordur… Bunların hepsi, uzunca bir süreç, emek ve zaman işidir.

  1. Alan ve sesizlik bırakın.

Sadece iki kişinin yarattığı o özel alanda, sessizlikte, sükunet, huzuru farkındalığı bulmak…
Uzun sessizlikleri ya da boşlukları, bilgi vermek için bile olsa sürekli konuşarak doldurmaya çalışmayın. Cevaplarını bilmediğiniz sorular sorarlarsa, herhangi bir cevap uydurmadan, ‘bunu araştırıp, bir sonraki dersimizde üzerinde konuşalım’ diyebilirsiniz.. Bir duruştayken, dikkatlerinin dersin dışına kaymaması için, zihinlerini yumuşakça, nefeslerine ve beden farkındalığınıa yönlendirmelerine davet edebilirsiniz. İhtiyaç duyduklarında hem fiziksel hem zihinsel ve duygusal destek FullSizeRenderverebilirsiniz, ancak bazı cevapları kendileri deneyimleyip bulmaları ve içsel huzuru yakalamaları için, onlara alan, sessizlik ve zaman tanıyın. Çünkü, bazı şeyleri gerçekten anlamak, derin bir bilinç seviyesinde anlamlandırmak, sessizlikte gizlidir.

  1. 5. Teşvik edin.

Yoga kişisel bir çalışmadır. Siz ise, bu kadim öğretiyi onlara aktaran bir köprü, rehbersiniz. Kendi pratiğini uygulayacak kadar bilgileri derinleştirdiklerinde, öğrencilerinizin her birini özgür bırakmalısınız. Hazır olduklarında, kendi pratiklerini düzenli olarak uygulamaları için ya da çeşitli eğitimlere katılarak, okuyarak bilgilerini derinleştirmeleri için teşvik edebilirsiniz. Evde yoga yapmalarını için önerilerde bulunup, onlara ilham verebilirsiniz. 5 dakika ile başlayan meditasyon veya nefes çalışmaları, ya da birkaç asana uygulayacakları haftalık ev ödevleri, buna hazırlık için uygun olabilir. Yogayı ve meditasyonu, her neredeyseler ve hayatlarının hangi döneminde olurlarsa olsunlar, bir yaşam tarzı haline getirmelerine yardımcı olmak için bir köprü olun!

  1. Pozitif enerji verin.

_DSC1779Yaşadığımız bu çağda, dünyamızın her zamankinden daha da çok pozitif enerjiye, barışa, sevgiye, huzura ve anlayışa ihtiyacı var. Her zaman pozitif enerji ve huzur verin. Yoga ve meditasyon çalışmaları, ruhsal, fiziksel ve zihinsel boyutlarda rahatlama, huzur, bir olma ve birlik hissiyatı, uyum, ahenk, evrensel bilinç ve bütünlük sağlar. Bu çalışmaların ve faydalarının sadece kendileri için olmadığını, sevdiklerine, çevrelerine ve dünyaya da tüm bunların etkilerini yayabileceklerini telkin edin. Akıl sağlığı ve pozitif enerji bulaşıcıdır…

***

Yoga yapmak bir dünya, yogayı öğretmek bambaşka bir dünya… Kendinden tamamen çıkıp başka bedenler, kalpler, zihinlerle bir olup evrene açılabilmek firsatı ne müthiş bir lütuftur… Sırtları dimdik, kalpleri apaçık ve içlerindeki ateşi hep canlı tutabilmeleri için onlara destek olabilmek… Kendilerini keşif yolculuklarında, farkındalığı, içsel huzuru, dengeyi bulurlarken yanlarında olmak… Bu dünya üzerinde, hepimizin ‘bir’ olduğu ve aslında bir bütünün parçalarını oluşturduğumuzun bilincine ulaşabildiğimiz o anları, belki de bir yoga duruşunun içindeyken bir iki nefeste, bir iki sözle yaratabilmek… Ne zordur, ama ne paha biçilmez bir duygudur…

Yoga Yolumu aydınlatan tüm hocalarıma ve her bir öğrencilerime şükran, sevgi ve saygıyla..

Divya Beste Dolanay, Haziran 2016-Amsterdam